Biotechnology Principles And Process [70+ solved] questions - Class 12

Biotechnology Principles And Process Class 12 NEET PYQ

The students who are targeting for NEET exam should prepare for all the important chapters of NEET syllabus to secure good marks in NEET 2022. Candidates planning to appear in the medical exam must have knowledge about the weightage of chapters. Biology section carries the maximum weightage.

 Biotechnology Principles And Process is the eleventh chapter categorized under the unit 'Biotechnology'. According to the NEET chapter wise weightage Biotechnology Principles And Process  contributes to around 6% of the total number of questions asked in the last years. On average we can expect 8-10 questions from this particular chapter.

Here you will find all previous year Biotechnology Principles And Process Class 11 NEET Questions. Solving previous years Biotechnology Principles And Process Class 11 NEET Questions will be beneficial for you. Firstly you get an idea of what type of questions are asked in previous year. 

Every year around many of questions of biology  are repeated as it is without even changing single word. These previous year Biotechnology Principles And Process Class 11 NEET questions will definitely guide you in what direction you need extra push.

Biotechnology Principles And Process Class 11

Biotechnology Principles And Process Class 11 NEET Questions And Answers

AIPMT 2006
 
1. Two microbes found to be very useful in genetic engineering are –
 
(1) Escherichia coli and Agrobacterium tumefaciens
(2) Vibrio cholerae and a tailed bacteriophage
(3) Diplococcus sp. and Pseudomonas sp.
(4) Crown gall bacterium and Caenorhabditis elegans
 
Solution :1
 
2. Restriction endonuclease –
 
(1) Cuts the DNA molecule randomly
(2) Cuts the DNA molecule at specific sites
(3) Restricts the synthesis of DNA inside the nucleus
(4) Synthesizes DNA
 
Solution : 2
 
3. Golden rice is a promising transgenic crop. When released for cultivation, it will help in
 
(1) Alleviation of vitamin A deficiency
(2) Pest resistance
(3) Herbicide tolerance
(4) Producing a petrol-like fuel from rice
 
Solution : 1
 
AIPMT 2007
 
4. A genetically engineered micro-organism used successfully in bioremediation of oil spills is a species of :-
 
(1) Pseudomonas
(2) Trichoderma
(3) Xanthomonas
(4) Bacillus
 
Solution : 1

 AIPMT 2008

 5. Cry1 endotoxins obtained from Bacillus thuringiensis are effective against :-
 
(1) Flies
(2) Nematodes
(3) Boll worms
(4) Mosquitoes
 
Solution : 3
 
6. Human insulin is being commercially produced from a transgenic species of :-
 
(1) Mycobacterium
(2) Rhizobium
(3) Saccharomyces
(4) Escherichia
 
Solution : 4
 
7. Main objective of production/use of herbicide resistant GM crops is to :-
 
(1) Eliminate weeds from the field without the use of herbicides
(2) Encourage eco-friendly herbicides
(3) Reduce herbicide accumulation in food articles for health safety
(4) Eliminate weeds from the field without the use of manual labour
 
Solution : 4
 
8. A transgenic food crop which may help in solving the problem of night blindness in developing countries is :-
 
(1) Starlink maize
(2) Bt Soybean
(3) Golden rice
(4) Flavr Savr tomatoes
 
Solution : 3
 
AIPMT 2009
 
9. Which one of the following is commonly used in transfer of foreign DNA into crop plants ?
 
(1) Penicillium expansum
(2) Trichoderma harzianum
(3) Meloidogyme incognita
(4) Agrobacterium tumefaciens
 
Solution : 4
 
10. Polyethylene glycol method is used for :-
 
(1) Energy production from sewage
(2) Gene transfer without a vector
(3) Biodiesel production
(4) Seedless fruit production
 
Solution : 2
 
11. Transgenic plants are the ones :-
 
(1) Grown in artificial medium after hybridization in the field

(2) Produced by a somatic embryo in artificial medium

(3) Generated by introducing foreign DNA in to a cell and regenerating a plant from that cell

(4) Produced after protoplast fusion in artificial medium
 
Solution : 3
 
12. The bacterium Bacillus thuringiensis is widely used in contemporary biology as :-
 
(1) Source of industrial enzyme
(2) Indicator of water pollution
(3) Insecticide
(4) Agent for production of dairy products
 
Solution : 3
 
13. What is true about Bt toxin ?
 
(1) The concerned Bacillus has antitoxins

(2) The inactive protoxin gets converted into active form in the insect gut

(3) Bt protein exists as active toxin in the Bacillus

(4) The activated toxin enters the ovaries of the pest to sterilise it and thus prevent its multiplication
 
Solution : 2
 
14. The genetic defect - adenosine deaminase (ADA) deficiency may be cured permanently by:-
 
(1) Enzyme replacement therapy

(2) Periodic infusion of genetically engineered lymphocytes having functional ADA cDNA

(3) Administering adenosine deaminase activators

(4) Introducing bone marrow cells producing ADA into cells at early embryonic stages
 
Solution : 4
 
AIPMT 2010
 
15. Which one of the following is used as vector for cloning genes into higher organisms?
 
(1) Rhizopus nigricans
(2) Retrovirus
(3) Baculovirus
(4) Salmonella typhimurium
 
Solution : 2
 
16. Restriction endonucleases are enzymes which :
 
(1) restrict the action of the enzyme DNA polymerase
(2) remove nucleotides from the ends of the DNA molecule
(3) make cuts at specific positions within the DNA molecule
(4) recognize a specific nucleotide sequence for binding of DNA ligase
 
Solution : 3
 
17. Which one of the following palindromic base sequences in DNA can be easily cut at about the middle by some particular restriction enzyme?
 
(1) 5'_______GAATTC _________3'
     3'_______ CTTAAG _________5'
 
(2) 5'_______CACGTA _________3'
     3'_______ CTCAGT_________5'
 
(3) 5'_______CGTTCG_________3'
    3'_______ ATGGTA_________5'
 
(4) 5'_______GATATG_________3'
    3'_______ CTACTA_________5'
 
Solution : 1
 
18. An improved variety of transgenic basmati rice :
 
(1) is completely resistant to all insect pests and diseases of paddy
(2) gives high yield but has no charactristic aroma
(3) does not require chemical fertilizers and growth hormones
(4) give high yield and is rich in vitamin A
 
Solution : 4
 
19. DNA or RNA segment tagged with a radiactive molecule is called :
 
(1) Clone
(2) Plasmid
(3) Vector
(4) Probe
 
Solution : 4
 
20. Genetic engineering has been successfuly used for producing
 
(1) transgenic Cow-Roise which produces high fat milk for making ghe

(2) animals like bulls for farm work as they have super power

(3) transgenic mice for testing safety of polio vaccine before use in humans

(4) transgenic models for studying new treatments for certain cardiac diseases
 
Solution : 3
 
21. The genetically-modified (GM) brinjal in India has been developed for :
 
(1) Enhancing mineral content
(2) Drought-resistance
(3) Insect-resistance
(4) Enhancing shelf life
 
Solution : 3
 
22. Some of the characteristics of Bt cotton are :
 
(1) High yield and production of toxic protein crystals which kill dipteran pests

(2) High yield and resistance to bollworms

(3) Long fibre and resistance to aphids

(4) Medium yield, long fibre and resistance to beetle pests
 
Solution : 2
 
AIPMT Pre 2011
 
23. Given below is a sample of a portion of DNA strand giving the base sequence on the opposite strands. What is so special shown in it ?
 
5'______GAATTC_______3'
3'______CTTAAG_______5'
 
(1) Replication completed
(2) Delection mutation
(3) Start codon at the 5' end
(4) Palindromic sequence of base pairs
 
Solution : 4
 
24. There is a restriction endonuclease called EcoRI. What does "co" part in it stand for ?
 
(1) Colon
(2) Coelom
(3) Coenzyme
(4) Coli
 
Solution : 4
 
25. Agarose extracted from sea weeds finds use in:
 
(1) Spectrophotometry
(2) Tissue Culture
(3) PCR
(4) Gel electrophoresis
 
Solution : 4
 
26. Maximum number of existing transgenic animals is of :
 
(1) Fish
(2) Mice
(3) Cow
(4) Pig
 
Solution : 2
 
27. The process of RNA interference has been used in the development of plants resistant to:-
 
(1) Nematodes
(2) Fungi
(3) Viruses
(4) Insects
 
Solution : 1
 

AIPMT Mains 2011

 
28. Read the following four statements (A-D) about certain mistakes in two of them.
 
(A )The first transgenic buffalo, Rosie produced milk which was human alpha-lactalbumin enriched.

(B) Restriction enzymes are used in isolation of DNA from other macro molecules.

(C) Downstream processing is one of the steps of R-DNA technology.

(D) Disarmed pathogen vectors are also used in transfer of R-DNA into the host.

Which are the two statements having mistakes?
 
(1) Statements (A) and (B)
(2) Statements (B) and (C)
(3) Statements (C) and (D)
(4) Statements (A) and (C)
 
Solution : 1
 
29. Silencing of mRNA has been used in producing transgenic plants resistant to:
 
(1) Bacterial blights
(2) Bollworms
(3) Nematodes
(4) White rusts
 
Solution : 3
 
30. Bacillus thuringiensis forms protein crystals which contain insecticidal protein.
This protein :
 
(1) does not kill the carrier bacterium which is itself resistant to this toxin

(2) binds with epithelial cells of midgut of the insect pest ultimately killing it

(3) is coded by several genes including the gene cry

(4) is activated by acid pH of the foregut of the insect pest
 
Solution : 2
 
31. Which one of the following techniques made it possible to genetically engineer living organisms?
 
(1) Hybridization
(2) Recombinant DNA techniques
(3) X-ray diffraction
(4) Heavier isotope labelling
 
Solution : 2
 
AIPMT Pre 2012
 
32. Which one is a true statement regarding DNA polymerase used in PCR ?
 
(1) It is isolated from a virus
(2) It remains active at high temperature
(3) It is used to ligate introduced DNA in recipient cells
(4) It serves as a selectable marker
 
Solution : 2
 
33. For transformation, micro-particles coated with DNA to be bombarded with gene gun are made up of :-
 
(1) Silicon or Platinum
(2) Gold or Tungsten
(3) Silver or platinum
(4) Platinum or zinc
 
Solution : 2
 

34. The figure below is the diagrammatic representation of the E.Coli vector pBR 322. Which one of the given options correctly identifies its certain component(s) ?

 
(1) Hind III, ECoRI-selectable markers
(2) ampR, tetR -antibiotic resistance genes
(3) ori-original restriction enzyme
(4) rop-reduced osmotic pressure
 
Solution : 2
 
35. Consumption of which one of the following foods can prevent the kind of blindness associated with vitamin 'A' deficiency :
 
(1) Golden rice
(2) Bt-Brinjal
(3) Flaver Savr 'tomato
(4) Canolla
 
Solution : 1
 
36. DNA or RNA segment tagged with a radiactive molecule is called :
 
(1) Clone
(2) Plasmid
(3) Vector
(4) Probe
 
Solution : 4
 

AIPMT Mains 2012

 
37. Which one of the following represents a palindromic sequence in DNA ?
 
(1) 5'- CATTAG - 3'
      3'- GATAAC -5'

(2) 5'- GATACC - 3'
      3'- CCTAAG - 5'

(3) 5'- GAATTC -3'
      3'- CTTAAG -5'

(4) 5'- CCAATG -3'
      3'- GAATCC -5'
 
Solution : 3
 
38. In genetic engineering, the antibiotics are used :-
 
(1) as sequences from where replication starts
(2) to keep the cultures free of infection
(3) as selectable markers
(4) to select healthy vectors
 
Solution : 3
 

39. The figure below shows three steps (A,B, C) of Polymerase Chain Reaction (PCR). Select the option giving correct identification together with what it represents?

Biotechnology Principles And Process Class 11

Options :
 
 (1) C-Extension in the presence of heat stable DNA polymerase

(2) A-Annealing with two sets of primers

(3) B-Denaturation at a temperature of about 98°C separating the two DNA strands

(4) A-Denaturation at a temperature of about 50°C
 
Solution : 1
 
40. Biolistics (gene-gun) is suitable for :
 
(1) Constructing recombinant DNA by joining with vectors
(2) DNA finger printing
(3) Disarming pathogen vectors
(4) Transformation of plants cells
 
Solution : 4
 
41. Tobacco plants resistant to a nematode have been developed by the introduction of DNA that produced (in the host cells) :-
 
(1) an antifeedant
(2) a toxic protein
(3) both sense and anti-sense RNA
(4) a particular hormone
 
Solution : 3
 
42. The first clinical gene therapy was given for treating :
 
(1) Rheumatoid arthritis
(2) Adenosine deaminase deficiency
(3) Diabetes mellitus
(4) Chicken pox
 
Solution : 2
 
NEET-UG 2013
 
43. The colonies of recombinant bacteria appear white in contrast to blue colonies of non-recombinant bacteria because of :
 
 
(1) Inactivation of glycosidase enzyme in recombinant bacteria

(2) Non-recombinant bacteria containing
beta-galactosidase

(3) Insertional inactivation of alpha galactosidase in non-recombinant bacteria

(4) Insertional inactivation of beta-galactosidase in recombinant bacteria
 
Solution : 4
 
44. DNA fragments generated by the restriction
endonucleases in a chemical reaction can be
separated by :
 
(1) Restriction mapping
(2) Centrifugation
(3) Polymerase chain reaction
(4) Electrophoresis
 
Solution : 4
 
AIPMT 2014
 
45. An analysis of chromosomal DNA using the Southern hybridization technique does not use:-
 
(1) Electrophoresis
(2) Blotting
(3) Autoradiography
(4) PCR
 
Solution : 4
 
46. Which vector can clone only a small fragment of DNA?
 
(1) Bacterial artificial chromosome
(2) Yeast artificial chromosome
(3) Plasmid
(4) Cosmid
 
Solution : 3
 
47. The first human hormone produced by recombinant DNA technology is :-
 
(1) Insulin
(2) Estrogen
(3) Thyroxin
(4) Progesterone
 
Solution : 1
 
AIPMT 2015
 
48. The crops engineered for glyphosate are resistant/tolerant to :-
 
(1) Bacteria
(2) Insects
(3) Herbicides
(4) Fungi
 
Solution : 3
 
49. In Bt cotton, the Bt toxin present in plant tissue as pro-toxin is converted into active toxin due to:
 
(1) Acidic pH of the insect gut
(2) Action of gut micro-organisms
(3) Presence of conversion factors in insect gut
(4) Alkaline pH of the insect gut
 
Solution : 4
 
50. Which body of the Government of India regulates GM research and safety of introducing GM organisms for public services:
 
(1) Indian Council of Agricultural Research
(2) Genetic Engineering Approval Committee
(3) Research Committee on Genetic Manipulation
(4) Bio-safety committee
 
Solution : 2
 
Re-AIPMT 2015
 
51. The DNA molecules to which the gene of interest is integrated for cloning is called :
 
(1) Carrier
(2) Transformer
(3) Vector
(4) Template
 
Solution : 3
 
52. The cutting of DNA at specific locations became possible with the discovery of :
 
(1) Ligases
(2) Restriction enzymes
(3) Probes
(4) Selectable markers
 
Solution : 2
 
53. Golden rice is a genetically modified crop plant where the incorporated gene is meant for
biosynthesis of :
 
(1) Vitamin A
(2) Vitamin B
(3) Vitamin C
(4) Omega 3
 
Solution : 1
 
54. The introduction of t-DNA into plants involves :
 
(1) Allowing the plant roots to stand in water
(2) Infection of the plant by Agrobacterium tumefaciens
(3) Altering the pH of the soil, then heat shocking the plants
(4) Exposing the plants to cold for a brief period
 
Solution : 2
 
NEET-I 2016
 
55. The two polypeptides of human insulin are linked together by :-
 
(1) Hydrogen bonds
(2) Phosphodiester bond
(3) Covalent bond
(4) Disulphide bridges
 
Solution : 4
 
56. Which of the following is not a feature of the plasmids?
 
(1) Independent replication
(2) Circular structure
(3) Transferable
(4) Single - stranded
 
Solution : 4
 
57. The taq polymerase enzyme is obtained from :
 
(1) Thermus aquaticus
(2) Thiobacillus ferroxidans
(3) Bacillus subtilis
(4) Pseudomonas putida
 
Solution : 1
 
58. Which of the following is a restriction endonuclease?
 
(1) Hind II
(2) Protease
(3) DNase I
(4) RNase
 
Solution : 1
 
NEET-II 2016
 
59. Stirred-tank bioreactors have been designed for :
 
(1) availability of oxygen throughout the process
(2) ensuring anaerobic conditions in the culture vessel
(3) purification of product
(4) addition of preservatives to the product
 
Solution : 1
 
60. A foreign DNA and plasmid cut by the same restriction endonuclease can be joined to form a recombinant plasmid using :
 
(1) Polymerase-III
(2) Ligase
(3) Eco RI
(4) Taq polymerase
 
Solution : 2
 
61. Which of the following is not a component of downstream processing ?
 
(1) Preservation
(2) Expression
(3) Separation
(4) Purification
 
Solution : 2
 
62. Which of the following restriction enzymes produces blunt ends ?
 
(1) Xho I
(2) Hind III
(3) Sal I
(4) Eco RV
 
Solution : 4
 
63. Which kind of therapy was given in 1990 to a four year old girl with adenosine deaminase (ADA) deficiency ?
 
(1) Immunotherapy
(2) Radiation therapy
(3) Gene therapy
(4) Chemotherapy
 
Solution : 3
 
NEET(UG 2017
 
64. The DNA fragments separated on an agarose gel can be visualised after staining with :
 
(1) Acetocarmine
(2) Aniline blue
(3) Ethidium bromide
(4) Bromophenol blue
 
Solution : 3
 
65. The process of separation and purification of expressed protein before marketing is called:
 
(1) Downstream processing
(2) Bioprocessing
(3) Postproduction processing
(4) Upstream processing
 
Solution : 1
 
66. A gene whose expression helps to identify
transformed cell is known as :
 
(1) Vector
(2) Plasmid
(3) Structural gene
(4) Selectable marker
 
Solution : 4
 
NEET(UG 2018
 
67. Which of the following is commonly used as a vector for introducing a DNA fragment in human lymphocytes ?
 
(1) Retrovirus
(2) Ti plasmid
(3) l phage
(4) pBR 322
 
Solution : 1
 
68. In India, the organisation responsible for assessing the safety of introducing genetically modified organisms for public use is
 
(1) Indian Council of Medical Research (ICMR)
(2) Council for Scientific and Industrial Research (CSIR)
(3) Research Committee on Genetic Manipulation (RCGM)
(4) Genetic Engineering Appraisal Committee (GEAC)
 
Solution : 4
 
69. A 'new variety of rice was patented by a foreign company though such varieties have been present in India for a long time. This is related to
 
(1) Co-667
(2) Sharbati Sonora
(3) Lerma Rojo
(4) Basmati
 
Solution : 4
 
70. Use of bioresources by multinational companies and organisations without authorisation from the concerned country and its peoople is called
 
(1) Bio-infringement
(2) Biopiracy
(3) Biodegradation
(4) Bioexploitation
 
Solution : 2
 
71. The correct order of steps in Polymerase Chain Reaction (PCR) is
 
(1) Extension, Denaturation, Annealing
(2) Annealing, Extension, Denaturation
(3) Denaturation, Extension, Annealing
(4) Denaturation, Annealing, Extension
 
Solution : 4
 
NEET(UG) 2019
 
72. Which of the following is true for Golden rice ?
 
(1) It is Vitamin A enriched, with a gene from daffodil

(2) It is pest resistant, with a gene from Bacillus thuringiensis

(3) It is drought tolerant, developed using Agrobacterium vector

(4) It has yellow grains, because of a gene introduced from a primitive variety of rice
 
Solution : 1
 
73. Which of the following features of genetic code does allow bacteria to produce human insulin by recombinant DNA technology?
 
(1) Genetic code is not ambiguous
(2) Genetic code is redundant
(3) Genetic code is nearly universal
(4) Genetic code is specific
 
Solution : 3
 
74. Following statements describe the characteristics of the enzyme Restriction endonuclease. Identify the incorrect statement.
 
(1) The enzyme cuts DNA molecule at identified position within the DNA

(2) The enzyme binds DNA at specific sites and cuts only one of the two strands.

(3) The enzyme cuts the sugar-phosphate backbone at specific sites on each strand.

(4) The enzyme recognizes a specific palindromic nucleotide sequence in the DNA
 
Solution : 2
 
75. DNA precipitation out of a mixture of biomolecules can be achieved by treatment with :
 
(1) Isopropanol
(2) Chilled ethanol
(3) Methanol at room temperature
(4) Chilled chloroform
 
Solution : 2
 
76. What triggers activation of protoxin to active Bt toxin of Bacillus thuringiensis in boll worm?
 
(1) Body temperature
(2) Moist surface of midgut
(3) Alkaline pH of gut
(4) Acidic pH of stomach
 
Solution : 3
 
NEET(UG) 2019 (Odisha)
 
77. Match the following enzymes with their functions :
 
 Select the correct option from the following :

(1) a-iii, b-i, c-iv d-ii
(2) a-iii, b-iv, c-i, d-ii
(3) a-iv, b-iii, c-i, d-ii
(4) a-ii, b-iv, c-i, d-iii
 
Solution : 2
 
 
In this article we have provided you important previous year Biotechnology Principles And Process Class 11 NEET Questions. Solve the above all Biotechnology Principles And Process Class 11 NEET Questions.
To perform better in exam solve more Biotechnology Principles And Process Class 11 NEET Questions.

Also check for,



Post a Comment

0 Comments